Jaarverslag Literair Gezelschap Schiedam
Twee mannen komen elkaar tegen, ze willen iets met literatuur in Schiedam. “Jongens waren we – maar aardige jongens.”(Nescio) Ze benaderen nog enkele mannen en vrouwen waarvan ze vermoeden dat die dezelfde belangstelling hebben. Dromen, wilde plannen ontstaan in huiskamers en café’s; er is enthousiasme genoeg. Op 6 juni 2016 wordt ten overstaan van een Vlaardingse notaris de stichting Literair Gezelschap Schiedam opgericht. De statuten zijn in goede harmonie voorbereid. De meeste discussie ging over de vraag of het een gezelschap of genootschap zou moeten worden. En of de maatlat voor ‘literair’ hoog zou moeten worden gelegd; compromis, hoewel dat niet in de statuten staat, is: tussen elitair en ordinair.
Eerste bestuursleden zijn Bert van der Vliet (voorzitter), jan gordijn (secretaris) en Karen van der Pluijm (penningmeester). Inschrijving bij Kamer van Koophandel, een bankrekening openen, contact met de belastingdienst, een website laten ontwikkelen, enz. – voordat je aan literaire activiteiten toekomt, moet een stevig bureaucratisch fundament worden gelegd. Het Gezelschap heeft een natuurlijke bondgenoot in de Bibliotheek in de Korenbeurs – we kunnen beide veel plezier beleven aan een innige samenwerking!
De officiële tewaterlating van het Gezelschap is op 16 oktober 2016 in de foyer van Theater aan de Schie. Na afloop van een – mooie – uitvoering van Bint van F. Bordewijk lezen, op verzoek van het Gezelschap, enkele leerlingen van het Stedelijk Gymnasium voor uit Verbrande Erven. Daarna krijgt Jan Gordijn de eerste lidmaatschapskaart en vindt een interview met Look TV plaats.
De volgende literaire activiteit is het Bordewijk weekend op 29 en 30 oktober. Dit weekend wordt georganiseerd door het Bordewijk Genootschap, de Bibliotheek in de Korenbeurs, ’t Huis te Poort, Gemeentearchief Schiedam, boekhandel Post Scriptum en het Literair Gezelschap Schiedam. Het Fonds Historische Publicaties (fotomechanische heruitgave van Verbrande Erven), de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam-Vlaardingen hebben de activiteiten mogelijk gemaakt. Het Gezelschap heeft de subsidie-aanvragen voor het geheel verzorgd. Activiteiten waren o.a. een lezing over de kort daarvoor verschenen dubbelbiografie over F. Bordewijk en zijn echtgenote Johanna Bordewijk-Roepman, een componiste; uitvoering van door Johanna Bordewijk-Roepman gecomponeerde muziek, presentatie van de heruitgave van Verbrande Erven, onthulling borstbeeld, twee Bordewijk-stadswandelingen en het voorlezen uit het werk van Bordewijk door een bekende Nederlander.
Het Gezelschap is begonnen, de eerste leden hebben zich aangemeld, in 2017 wordt het menens!