Literair Gezelschap Schiedam | Bordewijk vaste plaats in Schiedamse schrijverscanon
15872
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15872,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Bordewijk vaste plaats in Schiedamse schrijverscanon

Categorie
nieuws
Tags
bordewijk, literatuur, schiedam

Met de nieuwe dubbelbiografie ‘Ferdinand en Johanna’ is het leven van het echtpaar Bordewijk-Roepman duidelijk in beeld gebracht, met de activiteiten van afgelopen weekend kreeg het Schiedamse aspect van hun geschiedenis ook aandacht. Met een wandeling, een borstbeeld en muziek van het beiaard en in Huis te Poort werd en wordt hun herinnering levend gehouden.

Op de tweede verjaardag van het Bordewijk genootschap kwam deze tesamen in de Korenbeurs in Schiedam. Omdat biografe Elly Kamp was verhinderd was vertelde achterneef van de auteur Niels Klinkenberg over ‘de onbekende Bordewijk’ en de muziek van Johanna. Over hun doorbraken ondanks tegenslag, én voor Schiedam belangrijk; zijn manier van werken. Enkele Schiedamse typistes vertelden aan de biografe over de ‘vriendelijke, vaderlijke patroon’ en hoe ze als ze verhalen van hem uittypten werk en literatuur niet zo gescheiden waren als men zou verwachten.

Ruud Aret van boekhandel Post Scriptum presenteerde het eerste herdruk-exemplaar van ‘Verbrande Erven’ aan kleinzoon Sixten Bordewijk, die de achterkleinzoon van de bekende auteur op zijn arm droeg. Deze twee generaties onthulden zij ook een borstbeeld van de (over)grootvader op de begane grond.

Wat betreft de nieuwe stichting het Literair Gezelschap Schiedam ligt is dit nog maar het eerste van een terugkerend soort evenement. Vanaf 15 euro per jaar kunt u vriend worden van de stichting en op de hoogte blijven van alle activiteiten en deze zo mogelijk met korting bijwonen. Geef hiervoor uw naam en adres gegevens per email door aan secretaris@literairgezelschap.nl of kijk op www.literairgezelschap.nl. Donateurs die vijftig of meer euro overmaken krijgen bovendien een genummerd exemplaar van Verbrande Erven!