Literair Gezelschap Schiedam | Circus Chabot als een raket in Literair Café 
16301
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16301,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Circus Chabot als een raket in Literair Café 

Categorie
archief, nieuws
Tags
literair, schiedam, stadsdichter

Het eerste Literair Café sinds februari 2020 ging op vrijdagavond 29 oktober goed van start in de Korenbeurs met ‘Circus Chabot’ Moeder Chabot op de eerste rij, vader Bart en zonen Splinter, Sebastiaan en Maurits op het podium.  

 

Onder leiding van Jean-Pierre Geelen, journalist bij de Volkskrant, ging de avond meteen ‘als een raket’ van start met Bart, die vertelde hoe Barry Hay als regionale rockgod de hele ambiance overnam van het hotel waar Bart hem zou interviewen. En hoe dat indertijd ook zo ging met ‘Sjulleke’ Deelder en Herman Brood. Dat Bart in tegenstelling tot die laatste twee geen speed of andere drugs nodig had was wel duidelijk, maar werd toch nog een keer met verve uit de doeken gedaan.

 

 

Chabot senior heeft al grote stukken van zijn eigen leven beschreven, zoals in zijn laatste boek ‘Hartritme’. Hij is al halverwege een nieuwe dikke pil over zijn diensttijd, die hij als langharig officier doorbracht bij de luchtmacht. Zijn fotografisch geheugen voor dialogen komt hierbij goed van pas.

 

Moeilijke schoenen om te vullen maar zoon Sebastiaan sprong er in. Wat hielp is dat hij een masteropleiding Creative Writing in New York kon gaan doen, en dus niet in het Haagse bleef. Ook broers Maurits en Splinter maakte op eigen verdienste carrière; Maurits als journalist bij de voorgenoemde Volkskrant en Splinter als politiek zingever, talkshowhost en ja, ook ‘Wie is de mol?’ deelnemer. Maar het bloed kruipt waar appels niet ver van bomen vallen en alle drie zijn nu ook fictie aan het schrijven. De broers lazen aan het Schiedamse publiek voor uit eigen werk en verklapten aan een volle Korenbeurs ook al de titels ( of een eerste zin!) van de komende werken.

 

Na deze vooruitblikken gaven ze ook een terugblik, door na de pauze te vertellen over hun favoriete boeken. Voor Bart was het al het tweede Literair Café, en na het ontvangen van de Jilles Bruggeman penning het tweede bezoek voor Splinter maar de heren zijn van harte welkom om nog eens terug te komen in Schiedam!

Het volgende literair evenement is ‘Schrijvers aan de Toog’ op 11 november!