Literair Gezelschap Schiedam | Leeskring Nederlandse Klassiekers 20 januari: Theo Thijssenbiograaf Peter-Paul de Baar
16509
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16509,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Leeskring Nederlandse Klassiekers 20 januari: Theo Thijssenbiograaf Peter-Paul de Baar

Categorie
agenda, archief, nieuws
Tags
leeskring, literair, nederlandse klassiekers, rotterdam, schiedam

Leeskring Nederlandse Klassiekers:

Theo Thijssen

Zaterdagochtend 20 januari van 10:30 tot 12:30 uur. Inloop 10.00 uur.
Beurszaal in De Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
Toegang: gratis, een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee

 

Voor zaterdagochtend 20 januari hebben we Peter-Paul de Baar bereid gevonden te spreken over Theo Thijssen. De Baar liefhebber en kenner van het werk van de schrijver van ‘Kees de jongen’ schreef de onlangs verschenen biografie ‘Theo Thijssen (1879-1943), schrijver, schoolmeester en socialist’. Dit past in de enigszins gewijzigde opzet van de Leeskring, waarbij de lezingen van Hans Overheul worden afgewisseld met die van anderen. Net als de leeskring van Hans is deze lezing gratis toegankelijk.

 

Theo Thijssen (1879–1943) is vooral bekend als schrijver van ‘Kees de jongen’ (1923). Dat nu honderdjarige boek is ‘eeuwig mooi’ – net als het haar van Kees’ vriendinnetje Rosa Overbeek. Maar Thijssen was zo veel méér. Hij schreef ook klassiekers als ‘Schoolland’, ‘De gelukkige klas’, ‘Het taaie ongerief’ en (zijn eigen favoriet) ‘Het grijze kind’. En in zijn eigen ogen was en bleef hij vooral onderwijzer. ‘Slechts’ 23 jaar stond hij zelf voor de klas, maar daarna diende hij het onderwijs als bestuurder van de onderwijzersvakbond en socialistisch politicus. De meeste van zijn romans schreef hij als vervolgverhalen in onderwijsbladen. Hij wilde een beeld geven van de ‘kinderziel’, de universele angst ‘er niet bij te horen’, de ongelijke kans op ontplooiing, het belang van professionele autonomie van de leerkracht en de waarde van de schoolklas als gemeenschap. Die thema’s weerspiegelden ook zijn eigen levensgeschiedenis: van vroeg vaderloze schoenmakerszoon in de Amsterdamse Jordaan tot Tweede Kamerlid.

 

 

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

 

Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam. De toegang is gratis. Tijd: 10:30 uur tot 12:30 uur.