Literair Gezelschap Schiedam | Leeskring Nederlandse Klassiekers 16 december: ‘De zusters Gerhardt’
16507
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16507,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Leeskring Nederlandse Klassiekers 16 december: ‘De zusters Gerhardt’

Categorie
agenda, archief, nieuws
Tags
leeskring, literair, nederlandse klassiekers, rotterdam, schiedam

Leeskring Nederlandse Klassiekers:

Truus en Ida Gerhardt

Zaterdagochtend 16 december 2023 van 10:30 tot 12:30 uur. Inloop 10.00 uur.
Beurszaal in De Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
Toegang: gratis, een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee

 

Op zaterdagochtend 16 december 2023 spreekt Hans Overheul over het werk van de dichteressen Truus en Ida Gerhardt. Ida is een alom gerespecteerd en geprezen dichteres, dat haar oudere zus Truus ook poëzie schreef en enkele mooie bundels op haar naam heeft staan, is veel minder bekend.

 

In 1908 kwam het gezin Gerhardt in Schiedam wonen, waar vader Gerhardt hoofd van een ambachtsschool werd. Dochter Truus (1898) doorliep de eerste klassen van het gymnasium in Schiedam en maakte de alfaopleiding af (1918) als leerlinge van het Rotterdamse Erasmianum, waar dichter J.H. Leopold haar docent Grieks was. Beginjaren dertig begon zij gedichten te schrijven. In 1935 verscheen haar debuut De engel met de zonnewijzer en in 1937 haar tweede bundel Laagland. Zus Ida werd in 1905 geboren. Zij is in de Nederlandse poëzie altijd een eenling geweest. Haar gedichten zijn stevig geworteld in de klassieke traditie en net als haar zus vond zij haar leermeester in J.H. Leopold. Pas in de jaren zeventig wordt haar talent breed herkend. In 1979 ontvangt zij P.C. Hooftprijs.

 

 

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

 

Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam. De toegang is gratis. Tijd: 10:30 uur tot 12:30 uur.