Literair Gezelschap Schiedam | Leeskring Nederlandse Klassiekers 15 april: Quissama : een relaas
16475
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16475,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Leeskring Nederlandse Klassiekers 15 april: Quissama : een relaas

Categorie
agenda, archief, nieuws
Tags
leeskring, literair, nederlandse klassiekers, rotterdam, schiedam

Leeskring Nederlandse Klassiekers:

 ‘Quissama : een relaas’ van F. Springer

Zaterdagochtend 15 april 2023 van 10:30 tot 12:30 uur
Beurszaal in De Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
Toegang: gratis, een vrijwillige bijdrage voor koffie of thee

 

Neerlandicus Hans Overheul geeft op zaterdagochtend 15 april 2023 geeft een lezing over een klassiek boek uit de Nederlandse literatuur. Deze maand:‘Quissama : een relaas’ van F. Springer. Overheul was tot zijn pensionering leraar aan het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam.

Quissama

In Angola leert de Nederlandse zakenman Charles Enders de Nederlandse handelsagent ‘King’ Velderman kennen, een ‘melkboer in tropenuitrusting’, een man die met het zakendoen in Afrika zo vergroeid is dat hij Enders moeiteloos aan veelbelovende contacten kan helpen. Enders trekt bij Velderman in huis, en al snel brengt hij het grootste deel van zijn tijd door met het opschrijven van de verhalen die Velderman ’s avonds vertelt. Quissama is Veldermans ‘relaas’.

Het is plezierig als je het boek van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen.

 

 

Leeskring Nederlandse Klassiekers

De Leeskring Nederlandse Klassiekers vindt (tussen oktober en mei) elke derde zaterdagochtend van de maand plaats in De Korenbeurs. Welke boeken er aan de orde komen, wordt in de loop der tijd bepaald. Mogelijk komt de keuze tot stand in samenspraak met de bezoekers, maar er kan ook een actuele aanleiding zijn, bijvoorbeeld een toneelbewerking of verfilming. Ook kan het gekozen boek aansluiten bij andere activiteiten van de Bibliotheek en het Literair Gezelschap Schiedam. Iedereen die van verhalen houdt en zijn kennis over boeken en literatuur wil verbreden en delen, is van harte welkom.

 

Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam. De toegang is gratis. Tijd: 10:30 uur tot 12:30 uur.