Literair Gezelschap Schiedam | Schiedam eert Gerard Reve
16021
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16021,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Schiedam eert Gerard Reve

Categorie
agenda, nieuws
Tags
literair, literair cafe, rotterdam, schiedam

Jaarlijks wordt met een literair festival een hommage gebracht aan een Schiedamse schrijver. Dit najaar is dat Gerard Reve!

Schiedam en Gerard Reve waren tussen 1975 en 1993 nauw met elkaar verbonden. Reves partner Joop Schafthuizen was Schiedammer en wanneer de schrijver niet op zijn geheime landgoed in Frankrijk verbleef, was hij in Schiedam. Van 27 oktober tot 4 november komen in De Reve Revue allerlei onderwerpen samen die een rol hebben gespeeld in het leven van de schrijver. Het festival, in de traditie van de Piet Paaltjens Parade, wordt georganiseerd door de Bibliotheek Schiedam in samenwerking met: de gemeente Schiedam, Fotofestival Schiedam, Stichting Kunstwerkt, het Literair Gezelschap Schiedam, De Boekhandels, Wennekercinema, Het Stedelijk Museum, Theater aan de Schie en anderen.

 

De Reve Revue bestaat uit een gevarieerd programma, zoals een debatavond, een literaire wandeling door het Schiedam van Gerard Reve, de onthulling van een muurgedicht, een tentoonstelling met werk van bevriende Schiedamse kunstenaars, foto’s en persoonlijke collectie van de schrijver, een filmavond met De Avonden en Lieve Jongens en de literaire komedie ‘Circus Reve’. Het volledige programma staat in september online www.reverevue.nl

 

Bijzonder boek
Ter gelegenheid van De Reve Revue is een oud plan weer opgepakt. In 2006 werden herinneringen van stadgenoten aan Gerard Reve opgeschreven en gepubliceerd in het tijdschrift MUSIS. De verhalen van toen zijn aangevuld met verhalen die onlangs zijn opgetekend. Alle verhalen over de Schiedamse jaren van Gerard Reve gebundeld en geïllustreerd met zwart-wit foto’s van Vincent Mentzel en Klaas Koppe. Tijdens De Reve Revue wordt dit boek gepresenteerd.