Literair Gezelschap Schiedam | Gezocht: Stadsdichter (v/m)
16024
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16024,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Gezocht: Stadsdichter (v/m)

Categorie
archief, nieuws
Tags
literair, literair cafe, rotterdam, schiedam

Gezocht: Stadsdichter (v/m)

De gemeenteraad van Schiedam heeft op 3 juli 2018 met een motie het initiatief van het Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam omarmd om op zoek te gaan naar een Stadsdichter. De komende maand gaan LGS en de Bibliotheek op zoek, daarna zal het gemeentebestuur hem of haar installeren, waarmee de Stadsdichter een officiële status krijgt.

 

De Stadsdichter draagt bij aan het culturele aanbod in Schiedam en de promotie van de stad. De bijdrage bestaat uit ten minste 6 Stadsgedichten per jaar. De Stadsdichter, LGS en de gemeente bepalen in onderling overleg voor welke gelegenheden/activiteiten de Stadsdichter een gedicht maakt.

 

De Stadsdichter presenteert, zo nodig, het gedicht. Alle gemeentelijke media zijn beschikbaar voor het publiceren van de Stadsgedichten. LGS verstrekt de gedichten ook aan andere media en gaat op zoek naar meer mogelijkheden tot publicatie. De Stadsdichter kan ongevraagd, buiten de 6 afgesproken, Stadsgedichten schrijven; daarvoor gelden dezelfde publicatiemogelijkheden. De gedichten blijven eigendom van de Stadsdichter; gedurende de tijd waarvoor de dichter is aangesteld hebben de gemeente Schiedam en LGS het recht de gedichten te publiceren. LGS stelt de Stadsdichter aan voor een periode van 2 jaar, met de mogelijkheid van verlenging, en betaalt een jaarlijkse vergoeding van €2500,- In een contract staan de verwachtingen over en weer.

 

Iedere Schiedammer kan Stadsdichter worden. Heb je interesse? Stuur vóór 15 november 2018 een mail met motivatie en een speciaal geschreven Nieuwjaargedicht naar stadsdichterschiedam@gmail.com De selectie gebeurt door een commissie van deskundigen. Word je uitgenodigd voor een gesprek, dan vragen we je ten minste 10 eigen gedichten/teksten mee te nemen. Bij het gesprek schuift ook een Stadsdichter uit een andere stad aan.

 

De selectie vindt plaats in december, de installatie – zo mogelijk – tijdens de Nieuwjaarsreceptie 2019 van het gemeentebestuur. Je kunt het speciaal geschreven Nieuwjaarsgedicht dan meteen voorlezen.

 

jan gordijn, secretaris LGS