Literair Gezelschap Schiedam | Stadsdichter Schiedam 2019-2020 bekend
16033
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16033,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Stadsdichter Schiedam 2019-2020 bekend

Categorie
archief, nieuws
Tags
literair, literair cafe, rotterdam, schiedam

Stadsdichter Schiedam 2019-2020

Yvette Neuschwanger-Kars is de nieuwe Stadsdichter van Schiedam geworden. Dit besluit van de selectiecommissie is gisteren door Adriaan van Dis tijdens het Literair Café in de Korenbeurs bekend gemaakt. Tijdens dit druk bezochte evenement droeg Neuschwanger-Kars haar eerste gedicht in haar nieuwe functie voor. 

 

Nadat de gemeenteraad van Schiedam op 3 juli 2018 met een motie het initiatief van het Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam heeft omarmd om op zoek te gaan naar een stadsdichter, zijn door LGS en Bibliotheek met de gemeente afspraken gemaakt over de hanteren spelregels; spelregels voor het werven van een stadsdichter en over wat over en weer van elkaar mag worden verwacht. Zo gaat de stadsdichter voor ten minste 6 gelegenheden/activiteiten per jaar een stadsgedicht maken en dit zo mogelijk bij die gelegenheid voordragen; daartegenover krijgt de stadsdichter een jaarvergoeding van €2500 en publicatiemogelijkheden.

 

Oproep
Op 19 oktober 2018 heeft het LGS een persbericht verspreid waarin is opgeroepen de belangstelling kenbaar te maken voor de positie van stadsdichter door het sturen van een e-mail naar stadsdichterschiedam@gmail.com met motivatie en een stadsgedicht dat bij de installatie tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente zou kunnen worden voorgedragen. Daarbij is gewezen op de spelregels die op de website van het LGS zijn gepubliceerd.

 

Binnen de gestelde termijn zijn vijf reacties ontvangen. Eén belangstellende voldoet niet aan de spelregel dat de stadsdichter in Schiedam woonachtig moet zijn. De andere vier belangstellenden zijn uitgenodigd voor een gesprek met de selectiecommissie. De selectiecommissie heeft vier inspirerende gesprekken gevoerd. De belangstellenden hebben hun motivatie verder toegelicht. Daarnaast hebben zij uit hun gedichten en andere teksten voorgedragen.

 

Na afloop van de gesprekken heeft de commissie unaniem geconcludeerd wie Stadsdichter Schiedam 2019-2020 wordt: Yvette Neuschwanger-Kars. Ze heeft een visie op de positie van stadsdichter en weet spontaan gelegenheden te noemen waarbij een stadsgedicht heel gepast kan zijn. Haar houding en taalgebruik zijn heel toegankelijk waardoor ze meteen contact heeft met het publiek. Het ingezonden nieuwjaarsgedicht is het beste. Ze heeft tijdens het gesprek getoond een ware stadsdichter te zijn!

 

Commissie
De selectiecommissie bestaat uit
* Marjoleine van Aperen (Stadsdichter Vlaardingen)
* Annette Jongen (Schiedams Boekhuis)
* Gerben de Bruijn (Post Scriptum)
* Jan van Bergen en Henegouwen (Bibliotheek Schiedam)
* Jan Gordijn (Literair Gezelschap Schiedam)

 

Aan de gesprekken die op 27 november 2018 in de Korenbeurs hebben plaatsgevonden, heeft Annette niet kunnen deelnemen; zij heeft op basis van het ingezonden materiaal een voorkeur uitgesproken. De commissie sluit niet uit tijdens de gesprekken ook al de stadsdichter 2021-2022 te hebben ontmoet.

Namens de selectiecommissie, Jan Gordijn
13 december 2018