Literair Gezelschap Schiedam | Drukbezocht literair Café met Adriaan van Dis
16038
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16038,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Drukbezocht literair Café met Adriaan van Dis

Categorie
archief, nieuws
Tags
literair, literair cafe, rotterdam, schiedam

Drukbezocht literair Café met Adriaan van Dis

“De boekhouding in mijn hoofd op orde brengen” dat is schrijven voor Adriaan van Dis. De bekende auteur en programmamaker vertelde over leven en schrijven in een drukbezocht Literair Café op donderdag 13 december in de Korenbeurs in Schiedam.

 

Net als vier jaar geleden toen Van Dis in onze stad was ging de vlot schrijver van start om pas een uur later op te houden. Ging het de laatste keer veel over de verhouding tot zijn moeder en het boek over haar waar hij toen aan werkte, nu kwam zijn eigen geschiedenis meer aan bod. De familieverhoudingen, de kampliedjes thuis, zijn schooltijd en hoe hij tot zijn meest recente boek ‘In het buitengebied’ is gekomen werden in een woordenstroom uit de doeken gedaan.

 

Het altijd moeten opboksen tegen de oorlog had van hem een schrijver gemaakt, aldus Van Dis. Keek hij altijd met schaamte terug op het boekje ‘Zilver’ uit 1984, nu de heruitgave is uitgekomen kan hij toch met enige trots voelen bij het lezen van de ‘rare lyrische teksten’.

 

Zittend vanwege een zere heup legde de schrijver voor een geboeid publiek ook een link naar het heden, bijvoorbeeld door te de link te leggen tussen de repatrianten van toen en de migranten van nu, of ervaringen van collega-auteurs met een andere achtergrond en scholen die hij bezoekt.

 

Na de pauze onthulde Van Dis de nieuwe stadsdichter van Schiedam; Yvette Neuschwanger-Kars. Van haar hopen we de komende tijd nog veel te horen. Er was ook nog gelegenheid voor publieksvragen, waarbij de bezoekers in de Korenbeurs alle achtergronden te horen kregen over het befaamde interview met Willem Frederik Hermans. De organisatie is zeer te spreken over het laatste Literair Café van het seizoen; “Dit was een schrijversvond zoals we ze als Literair Gezelschap Schiedam graag zien,” aldus voorzitter Bert van der Vliet, “leuk, leerzaam, een uitwisseling van ideeën en het verveelde geen moment. Van Dis is niet alleen een groot schrijver, hij is ook een rasverteller!”