Literair Gezelschap Schiedam | ’t Huis te Poort- De Russen!
16174
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16174,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

’t Huis te Poort- De Russen!

Categorie
agenda, nieuws
Tags
literair, literair cafe, rotterdam, schiedam

De Russen! Een avond Russische cultuur met Sjeng Scheijen, Hans van Willigenburg, Gretske de Haan, Annelies de Hertogh en Olga Malkina

De Russische kunst en cultuur van de 20e en 21e eeuw vormen een ongekend grote schatkamer waar moeiteloos elke dag van het jaar een avond aan besteed zou kunnen worden. Op vrijdag 25 oktober wordt de deur van deze schatkamer in ’t Huis te Poort op een héél klein kiertje gezet.

De Russische avant-garde: slavist Sjeng Scheijen, bekend van zijn biografie over Diaghilev, schreef er het recente standaardwerk de Avant-gardisten over, verschenen bij Uitgeverij Prometheus. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, memoires en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende geschiedenis van de ontwikkeling van de Russische kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw tot leven. Scheijen is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs en de Bookspot Literatuurprijs voor non-fictie.

Absurde humor, tragikomische maatschappijkritiek, weemoedig politiek engagement, en middelmatig voetbal. Wie een paar boeken openslaat uit het vertaalde Russische fonds van uitgeverij Douane komt het allemaal tegen. Natuurlijk zijn er de grote en overbekende klassieke Grote Russen, maar op deze avond zal er juist aandacht zijn voor een aantal onbekendere Russische schrijvers uit heden en verleden. Uitgever Hans van Willigenburg, vertalers Gretske de Haan en Annelies de Hertogh kunnen er alles over vertellen. Gezamenlijk zijn zij verantwoordelijk voor onder andere de vertaling van de opmerkelijke roman De dag van de opritsjnik van Valdimir Sorokin. Daarnaast trok Gretske de Haan onlangs de aandacht met haar vertaling van de recente autobiografie van Gorbatsjov.

Het programma zal worden omlijst met muziek van Prokofjev en Sjtsjedrin, uitgevoerd door pianiste Olga Malkina, prominent vertolker van het Russisch pianorepertoire van de twintigste eeuw.

Boekhandel Post Scriptum is aanwezig met een boekentafel.

Vrijdag 25 oktober 2019
€ 12,50 voorverkoop /€ 15,- aan de zaal
’t Huis te Poort, Dam 30, Schiedam www.thuistepoort.nl
Informatie en reserveren: Julia van Weijen
marja_julia@hotmail.com

Voorverkoopadressen I-punt S’DAM, Lange Kerkstraat 39, Schiedam Post Scriptum, Hof van Spaland 31, Schiedam Vintage’Lein, Hoogstraat 58A, Schiedam Reserveren is ook mogelijk via e-mail op advanderkouwe@gmail.com of marja_julia@hotmail.com. Geef in uw mail uw naam op, de betreffende voorstelling en het aantal kaarten. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging. Gereserveerde kaarten kunnen een half uur voor aanvang bij de ingang worden afgehaald.