Literair Gezelschap Schiedam | Leeskring Nederlandse Klassiekers: de poëzie van M. Vasalis
16181
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16181,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Leeskring Nederlandse Klassiekers: de poëzie van M. Vasalis

Categorie
agenda, archief, nieuws
Tags
leeskring, literair, nederlandse klassiekers, rotterdam, schiedam

Leeskring Nederlandse Klassiekers:

De poëzie van M. Vasalis

Op zaterdagochtend 23 november is de tweede lezing in onze reeks Leeskring Nederlandse Klassiekers. Neerlandicus Hans Overheul bespreekt de poëzie van M. Vasalis.

 

Vasalis is één van de meest gelezen dichters uit de Nederlandse literatuur. Haar oeuvre is echter zeer klein. Tijdens haar leven publiceert zij maar drie dichtbundels. Na haar dood verschijnt postuum de bundel De oude kustlijn in 2002. In 2006 wordt al haar werk opnieuw gebundeld in Verzamelde gedichten, die regelmatig wordt herdrukt. Eigen aan de poëzie van Vasalis zijn de openheid en de herkenbaarheid, die tegelijkertijd altijd meer lijken uit te drukken dan enkele particuliere gevallen. Het universele karakter dat haar poëzie daardoor krijgt, ligt aan de basis van de grote waardering die zij heeft ontvangen. Tijdens het optreden van de Vijftigers raakt Vasalis in de verdrukking, maar in de jaren zeventig wordt haar statuur weer breed erkend, wat onder meer blijkt uit de toekenning van de Huygens-prijs in 1974 en de P.C. Hooft-prijs in 1982.

 

Het is plezierig als je het werk van te voren hebt gelezen, maar niet noodzakelijk. Het kan natuurlijk ook dat Overheuls verhaal je inspireert het boek te gaan lezen!

 

Plaats: Beurszaal (1e etage) in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam. De toegang is gratis. Tijd: 10:30 uur tot 12:30 uur.

 

Let op! Op 21 december bespreekt Hans De Avonden van Gerard Reve.