Literair Gezelschap Schiedam | Literair Café december 2019: Geert Mak
16140
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16140,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Literair Café december 2019: Geert Mak

Categorie
agenda, nieuws
Tags
literair, literair cafe, rotterdam, schiedam

Geert Mak te gast in Literair Café (Let op: niet in de Korenbeurs maar in de Westvest90 kerk)

Let op: dit Literair Café is uitverkocht

Tijdens het laatste Literair Café van 2019 is Geert Mak onze gast. Al een aantal jaar proberen wij Mak te strikken voor een bezoek aan Schiedam en wij zijn zeer verheugd dat dat nu is gelukt. Het eerste hoofdstuk van Maks populairste boek ‘De Eeuw van Mijn Vader’ speelt immers in Schiedam. In november verschijnt ‘Grote verwachtingen’. Historicus Han van der Horst zal Geert Mak over dit boek interviewen.

 

 

Geert Mak werd geboren in Vlaardingen. Hij groeide op in Friesland, studeerde rechten en sociologie in Amsterdam. Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van het weekblad de Groene Amsterdammer. Vanaf 1985 was hij onder meer medewerker en redacteur van NRC/Handelsblad en buitenlandredacteur van de VPRO-radio.

 

Bij een breed publiek werd hij bekend met zijn ‘Hoe God verdween uit Jorwerd’(1996), een klassieke beschrijving van de teloorgang van de Europese boerencultuur. In 1999 verscheen: ‘De Eeuw van Mijn Vader’, een geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw, die nauw verweven was met zijn eigen familiegeschiedenis die hij aan de hand van bewaarde brieven, ansichtkaarten, interviews en ander materiaal reconstrueerde. In het laatste jaar van het millennium reisde hij voor NRC Handelsblad twaalf maanden kris-kras door. In 2004 verscheen het boek: ‘In Europa’. Geert Mak is gehuwd en woont deels in Amsterdam, deels in Friesland.

 

‘Grote verwachtingen’ is het vervolg op het succesvolle In Europa en gaat over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, de vluchtelingen. Mak vertelt en duidt de recente geschiedenis, zoals alleen hij dat kan.

 

Literair Café

Het Literair Café wordt in samenwerking met het in 2016 opgerichte ‘Literair Gezelschap Schiedam’ georganiseerd. Iedere laatste donderdag van de maand vindt het plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Draagt u literatuur in Schiedam ook een warm hart toe? Word dan lid of donateur van het Literair Gezelschap en help ons nationale en internationale schrijvers naar onze stad te halen voor inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel. Een Schiedamse boekwinkel verzorgt de boekverkoop. Reserveren kan door een mail te sturen naar klantenservice@debibliotheekschiedam.nl

Donderdag 12 december 2019,
in Westvest90-kerk, (Westvest 90, 3111BZ Schiedam,)
van 20.00 tot 22.00 uur
Entree: : € 10 (€ 2,50 korting voor leden van de bibliotheek en van het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun C.J.P. € 5. Kaarten zijn te koop bij de Bibliotheek en de Schiedamse boekhandels. 

 

De illustratie is gemaakt door Jan van Kampenhout