Literair Gezelschap Schiedam | Persbericht Okt 2016: Nieuwe letterkundige kring in Schiedam
15864
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15864,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Persbericht Okt 2016: Nieuwe letterkundige kring in Schiedam

Categorie
archief

‘Aandacht genereren, en deze levend houden, voor schrijvers die in Schiedam zijn geboren of hebben geleefd.’; Dat is kort samengevat het streven van een nieuwe stichting, het Literair Gezelschap Schiedam.

Literatuur en Schiedam, een ongebruikelijke combinatie? Wie ‘Schiedam’ zegt schiet al snel wat te binnen als jenever, scheepvaart of industrie… clichés misschien maar met een kern van waarheid. Toch heeft de stad ook op literair gebied heel wat te bieden.

Bordewijk in de bieb
Annie M.G. Schmidt bijvoorbeeld, die hier als stagiaire werkte bij de bibliotheek. Of dichteres Ida Gerhardt, die twee jaar geleden werd geëerd met een muurgedicht, Gerard Reve die hier regelmatig verbleef stond, of Ferdinand Bordewijk, de van elke middelbaar-onderwijs- leeslijst-bekende auteur, die in Schiedam zijn advocatenpraktijk hield.

Hij staat op 29 oktober in het middelpunt van de belangstelling, als het Bordewijk Genootschap zal neerstrijken in de Korenbeurs. Mede om hier zo veel mogelijk voor en rondom te organiseren is het LGS in het leven geroepen. Een van de doelstellingen van de stichting is elk jaar een (Schiedams) schrijver in het zonnetje te zetten. Zo zijn er al plannen om in 2017 Francois Haverschmidt aandacht te geven, omdat het dan precies 150 jaar geleden zal zijn dat zijn bekendste werk Snikken en Grimlachjes is uitgegeven. Maar ook willen we lezingen, schrijversavonden, theatervoorstellingen, literaire wandelingen tot zelfs publicaties organiseren of steunen.

Donateurs
Om onze plannen uit te voeren kunnen we uw hulp goed gebruiken! Wie voor het eerste jaar vijftien euro of meer doneert, mag zich voortaan lid van het gezelschap noemen en krijgt een mooi gedrukt lidmaatschapskaartje om dat te bewijzen. De eerste honderd aanmelders die een bedrag van vijftig euro of meer doneren krijgen een facsimile herdruk van Ferdinand Bordewijks Verbrande Erven, de roman die zich helemaal in onze stad afspeelt.

Leden en vrienden worden op de hoogte gehouden van relevante activiteiten in de stad en omgeving, en krijgen zo mogelijk korting. Op verschillende momenten zullen er gelegenheden zijn om elkaar te ontmoeten! Mail voor meer informatie of om u in te schrijven voor de nieuwsbrief naar info@literairgezelschap.nl.promo