Literair Gezelschap Schiedam | Literair Café 3 november 2022: Thom Hoffman
16442
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16442,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Literair Café 3 november 2022: Thom Hoffman

Categorie
agenda, nieuws
Tags
literair, literair cafe, schiedam

Thom Hoffman te gast in Literair Café

Donderdag 3 november is acteur en schrijver Thom Hoffman te gast in het Literair Café. Hij spreekt over zijn boek ‘Indië, Betovering en Desillusie’. Dit boek is het resultaat van zijn levenslange zoektocht naar de echte geschiedenis van Nederlands-Indië. 

 

Let op: Hoffman begint zijn lezing om 19:30 uur. Dat is dus een half uur eerder dan bij een Literair Café gebruikelijk.

 

Hoffmans grootmoeder, van gemengde afkomst, vertelde mooie, nostalgische verhalen en boven zijn kinderbed hing de huid van een door zijn opa geschoten tijger. Hoffman raakt gefascineerd door het verre land en wordt een verwoed verzamelaar van boeken en documenten over Indië. Hoe meer hij leest, hoe duidelijker de contouren zich aftekenen van een vrijwel onbekend gebleven beeld van de kolonie onder Nederlands gezag. De Indische sfeer van nostalgie en de tijd van tempo doeloe blijken een mythe. De werkelijkheid van de koloniale samenleving is anders dan de vergeelde foto’s en mooie verhalen hem lieten geloven. Dat wat werd toegedekt – de koloniale misstanden, de zogenoemde politionele acties en zoveel meer – wordt door Hoffman op overtuigende wijze onthuld. Het is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de donkere waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie. Zijn fotoboek over Nederlands-Indië ‘Een verborgen geschiedenis’ werd gekozen tot beste geschiedenisboek van 2020.

 

 

Literair Café

 

Het in 2016 opgerichte Literair Gezelschap Schiedam en de Bibliotheek Schiedam organiseren samen het Literair Café. Gewoonlijk vindt dat iedere laatste donderdag van de maand plaats in de Bibliotheek in de Korenbeurs. Inspirerende literaire avonden waarbij bezoekers naar aanleiding van een lezing, interview of gesprek hun eigen leeservaringen kunnen delen. Ook kunnen ze elkaar ontmoeten, tijdens het optreden of bij de afsluitende borrel. Een Schiedamse boekwinkel verzorgt de boekverkoop.

Kaarten bestellen kan via deze link van de bibliotheek.

donderdag 3 november 2022,
in de Bibliotheek in de Korenbeurs,
Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam
vanaf 19.30 tot ongeveer 22.00 uur

 

 

De illustratie is gemaakt door Jan van Kampenhout , naar een foto van Liselore Chavelier